ШТО Е КОНОП?

what-is-hemp

Коноп е сорта на канабис кој се одгледува за добивање на влакна и семиња. Влакната и семињата имаат огромна вредност и затоа конопот често се нарекува “парична култура”. Конопот е многу срдечно растение и расте многу брзо во многу различни почвени услови. Конопот се одгледувал за индустриски цели од страна на многу цивилизации повеќе од 12.000 години. Индустрискиот коноп е посакуваното влакно кое се користи за производство на јаже, платно, хартија и облека се додека не се откри алтернативниот текстил и синтетика кои се користат за овие цели.

Иако Кина со години е најголемиот производител на коноп во текот, другите земји како Австралија и Канада полека стигнуваат. Незаконски е за било кој да расте коноп во САД, бидејќи конопот е нелегален според законот за забрана на марихуаната. Сега маслата од коноп, пластиката од коноп, градежните материјали од коноп и многу производи од конопнни влакна може да се видат и да се купат на пазарот. Конопот е навистина неверојатно растение со потенцијал да им помогне на “зелени” многу индустрии.

Традиционално, влакното од коноп е многу грубо влакно кога е сурово, што го прави погодно за изработка на јажиња, но помалку од идеално за изработка на  облека дизајнирана за носење врз деликатната човечка кожа. Напредокот во одгледувањето на растенијата и третманот/преработката на влакната резултираа со многу пофини, помеки конопни влакна, кои се идеални за ткаење во коноп облека, ткаенини и јаже.

“Враќањето” на индустрискиот коноп во САД е во голема меркe регулиранo со строги правила, додека пак соседната соседната држава Канада успешно одгледува коноп за комерцијална употреба. Откако одгледувањето на коноп е повторно легално во Канада, конопот како култура доби полет и  стана просперитетен извоз од повеќе милијарди долари. Градежните материјали од коноп се уште еден растечки сегмент од индустријата за коноп. Канада сега е лидер на глобалниот пазар за производи за храна/здравје од коноп. Канадските производи од коноп можат да се најдат на многу пазари за коноп во САД и низ светот.

Во прилог на обезбедувањето на корисни влакна, семето од коноп исто така има висока хранлива вредност. а растението може да се користи за производство на биоразградлива пластика, некои видови на горива и разни други работи. Храната од коноп вклучува но не е ограничена на енергетски колачиња од коноп, преливи за салати од коноп, млеко од коноп, протеинските шејкови од коноп, гел капсулите со масло од коноп и протеинот од коноп се само дел помеѓу многуте производи за здравје кои се произведуваат денес.

 

Историја на конопот

Употребата на конопот археолошки датира од времето на неолитот во Кина, со отпечатоци од влакна од коноп пронајдени на керамика од културата на Јаншао народот од 5 век п.н.е. Кинезите подоцна користеле коноп за да направат облека, чевли, јажиња и рана форма на хартија. Класичниот грчки историчар Херодот (околу 480 п.н.е.) објавил дека жителите на Скитија честопати ги вдишуваат испарувањата од чад од коноп, како за ритуали, така и за своја пријатна рекреација.

Експертот за текстил Елизабет Вејланд Барбер ги сумира историските докази дека растението канабис сатива “растело и бил познато во неолитскиот период низ северните ширини, од Европа (Германија, Швајцарија, Австрија, Романија, Украина) во Источна Азија (Тибет и Кина), но текстилната употреба на растението канабис сатива не се појавува на Западот до релативно подоцна, односно металното доба.

(Germany, Switzerland, Austria, Romania, the Ukraine) to East Asia (Tibet and China), but, textile use of Cannabis sativa does not surface for certain in the West until relatively late, namely the Iron Age. Сепак, силно се сомневам, дека она што го катапултираше конопот во ненадејна слава и богатство како растение за одгледување и предизвикало тоа брзо да се шири кон запад во првиот милениум п.н.е. беше ширењето на навиката на пушење од некаде во југо-централните делови на Азија, каде што првично се појавиле психоактивните сорти. Лингвистичките докази силно ја поддржуваат оваа теорија, и во однос на времето и насоката на ширење и како причината за ширењето.”

Евреите што живееле во Палестина во 2 век биле запознаени со одгледувањето на коноп, како што е сведочено за тоа во Мишна (Kil’ayim 2: 5) како растение,кое заедно со Арумот, понекогаш му се потребни до три години за да порасне. Во доцните средновековни години во Германија и Италија, конопот бил користен во готвени јадења, како што се полнења за пити и погачи, или варева и супи.

Во подоцнежна Европа, конопот главно се одгледувал за своите влакна и се користел за изработка на јажиња на многу бродови, вклучувајки го и оној на Кристофер Колумбо. Употребата на конопот како ткаенина беше во голема мера сконцентрирана во селата, а текстилот со подобар квалитет беше достапен во градовите. Шпанците го донесоа конопот во западната хемисфера и го одгледувале во Чиле почнувајќи од 1545 година. Меѓутоа, во Мај 1607 година, “хемпе” беше меѓу културите кои Габриел Арчер забележа дека се одгледуваат од страна на домородците во главното село Powhatan, кое што се наоѓа Ричмонд, Вирџинија; а во 1613 година, Самуел Аргал пријавил див коноп “подобар од оној во Англија”, растејќи по должината на брегот на горниот Потомак. Уште во 1619 година, прваиот“Дом на Бургеси” во Вирџинија донесе закон со кој се бара сите засадувачи во Вирџинија да сеат “англиски и индиски” коноп на нивните плантажи. Првично познато е дека пуританците одгледувале коноп во Нова Англија во 1645 година.

Во САД, одгледувањето на коноп е законски забрането, но за време на Втората светска војна, фармерите беа охрабрени да растат коноп за јажиња, за да го заменат конопот од Манила добиен од области под контрола на Јапонија. Владата на САД изработи филм кој ги објаснува употребите на конопот, наречен Коноп за победа.

Во 1937 година, Законот за даноци на Marihuana од 1937 година беше донесен во САД. Тој наложил данок на секој што се занимавал комерцијално во канабис, коноп или марихуана. Овој закон беше прогласен за неуставен од страна на Врховниот суд со едногласна пресуда донесена во Лири против Соединетите Американски Држави и конечно заменет со Законот за контролирани супстанции од 1970 година. Конопот беше широко користен од страна на САД за време на Втората светска војна. Униформи, платна и јаже беа меѓу главните текстили создадени од коноп во тоа време. Голем дел од користениот коноп се одгледувал во Кентаки и Средниот Запад. Историски гледано, производството на коноп го сочинуваше значителниот дел од економијата на Кентаки. Пред американската граѓанска војна, многу робови работеле на плантажи кои произведуваат коноп. За време на Втората светска војна, САД создадоа краток филм од 1942 година, Коноп за победа, промовирајќи го конопот како неопходна култура за победа на војната. Со почетокот на дваесеттиот век, доаѓањето на парниот мотор и дизел моторот го завршија владеењето на едрениот брод. Производството на железо и челик за трупови на кабли и бродови дополнително ги елиминирала природните влакна во користењето на морињата.

Адаптирано одwww.en.wikipedia.org