Политика за колачиња

За правилно функционирање на оваа страница, понекогаш ставаме мали датотеки со податоци наречени колачиња на вашиот уред. Повеќето големи веб-страници го прават тоа исто така.

Што се колачиња?

Колаче е мала текстуална датотека што веб страната го зачувува на вашиот компјутер или мобилен уред кога ја посетувате страницата. Таа им овозможува на веб-страницата да се сеќава на вашите акции и преференции (како што се најава, јазик, големина на фонт и други прилагодувања на екранот) во текот на одреден временски период, па затоа не мора повторно да ги внесувате кога ќе се вратите на страницата или прелистувајте од една страна на друга. Вашите прилагодувања на екранот, како што се поставувања за контрастни бои или големината на фонтот, ако веќе сте одговориле на показот на излагањето Ве прашува дали содржината е корисна или не (така да нема повторно да бидете прашани)

Како ги користиме колачињата?

Голем број од нашите страници користат колачиња за да се запаметат:

  • Вашите прилагодувања на екранот, како што се поставувања за контрастни бои или големината на фонтот, ако веќе сте одговориле на показот на излагањето
  • Ве прашува дали содржината е корисна или не (така да нема повторно да бидете прашани)
  • ако сте се согласиле (или не) со нашата употреба на колачиња на оваа страница

Исто така, некои видеа вградени во нашите страници користат колаче за анонимно собирање на статистики за тоа како сте стигнале и кои видеа сте ги посетиле.

Колачињата исто така се чуваат од страна на Europa Analytics, корпоративната служба која ја мери ефективноста и ефикасноста на веб-страниците на Европската комисија за EUROPA. Овозможувањето на овие колачиња не е строго неопходно за веб-локацијата да работи, но ќе ви овозможи подобро искуство во прелистувањето. Можете да ги избришете или да ги блокирате овие колачиња, но ако го направите тоа, некои карактеристики на оваа страница може да не функционираат како што треба.

Информациите поврзани со колачиња не се користат за лично да ве идентификуваат и податоците за моделот се целосно под наша контрола. Овие колачиња не се користат за никакви цели различни од оние што се опишани овде.

Како да ги контролирате колачињата

Можете да ги контролирате и / или избришете колачињата по желба – за повеќе детали, видете aboutcookies.org. Можете да ги избришете сите колачиња кои се веќе на вашиот компјутер и можете да ги поставите повеќето прелистувачи за да ги спречите да бидат поставени. Ако го направите ова, сепак, можеби ќе треба рачно да ги прилагодите некои параметри секој пат кога ќе ја посетите страницата и некои услуги и функционалности може да не работат.